nasi dagang

NASI DAGANG

Nasi Dagang
Assalammualaikum semuaa, jom makan nasi dagang....rasa dah lama juga tak buat, tapi dalam stok mat tak de beras nasi dagang yang kaler coklat tu, mula2 dalam kepala dah mula terfikir dan rendam beras tu sebahagiannya dengan pewarna makanan coklat jeee, tapi tak jadi lah..biarlah ianya putih, nampak suci dan murni... Resipi asal mat ambik dari buku masakan "Norzalina Nordin"..tapi kan sebelum tu nak minta maaf pada kak lina, sebab mat dah buat ikut style sendiri..minta halal yeaa...kita pun sedia maklum, buku2 masakan tu sebagai panduan dan rujukan, mereka pun tak paksa kita ikut 100%...tapi nak oter tu agak2 lah juga, jangan sampai tak jadi...membazirrrr!!!!!!...


Di samping nasi dagang dan gulai ikan tongkol & udang (resipi dalam N3 sebelum ni), ianya juga lagi sedap jika disertakan acar mentah..baru balance.. Perihal nasi dagang ni, kalau dibelah Terengganu, nasi dia lebih kaler putih...kalau di Kelantan, mereka masak dengan dicampur beras bewarna coklat khas untuk nasi dagang..... Lain kali kalau mat ada stok beras nasi dagang coklat tu, kita try masak lagi..okeyyy!!!....

BAHAN-BAHAN NASI DAGANG :-)
800 g beras siam*
200 g beras pulut*(*disatukan, gaul rata, cuci dan rendam 4 jam)
1200 ml santan
1 camca teh garam
1/2 camca teh gula
10 biji bawang merah, hiris
2 cm halia, hiris halus
1 camca besar halba

BAHAN-BAHAN ACAR MENTAH :-)
1 biji timun, disagat
1/2 biji lobak merah, kupas dan sagat
1/4 bahagian kobis sederhana besar, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris halus
2 biji cili merah, hiris halus
1/4 cawan cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK NASI DAGANG :- Siapkan kukusan, alas dasar kukus dengan daun pisang@aluminium foil, bocor2 kan. Beras ditoskan dan masuk dalam kukusan dan kukus 20 minit. Sementara itu, satukan santan dengan garam dan gula, kacau rata2. Keluarkan beras dari kukusan tadi dan masukkan dalam bekas besar. Gaul dengan bawang merah hiris, halia hiris, halba dan juga santan tadi (tuang sikit2 hingga habis). Gaul rata2 kemudian masukkan balik dalam kukusan, lubang2kan sikit nasi tadi dan sambung mengukus selamat 45 - 50 minit atau hingga nasi masak. Gemburkan nasi dan boleh dihidangkan bersama gulai dan acar tadi....
  2. UNTUK ACAR :- Satukan semua bahan2 acar, perasa kan dengan garam dan gula secukup rasa (mesti ada rasa manis, masam dan sedikit masin). Gaul rata dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 30 minit. Hidangkan bersama nasi dagang.

No comments:

Post a Comment