ayam tandoori

AYAM TANDORI

Ayam Tandori

Beberapa hari lepas, mat ada buat ayam tandori, tapi tak sempat nak tangkap gambar, ayam dah tinggal tulang. Kalau yang dulu mat guna rempah ayam tandori segera maggi, kali ni mat buat lagi, guna resipi dari FP "Rinchan" yang femes tu...Bukan nak kata apa, dari citarasa tekak ku ini, guna resipi FP rinchan tu lagi sedap leerrr....Tapi nak sedap mesti perap lama, mat perap 1 hari 1 malam...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g ayam,potong, buang kulit, cuci dan cucuk2 (mat kelar2)
3 camca besar jus lemon
1 1/2 camca teh garam
1/4 camca teh serbuk kunyit
1/2 cawan plain yogurt
3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 inci halia, ditumbuk halus
1 1/4 camca teh serbuk ketumbar
3/4 camca teh serbuk jintan putih
1/2 camca teh serbuk paprika/serbuk cili
1 biji cili merah, ditumbuk
Sedikit pewarna merah (jika suka)
1/2 camca besar minyak sapi (resipi asal guna minyak masak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan jus lemon, garam dan serbuk kunyit, gaul bersama ayam tadi hingga rata dan perap 15 minit.
  2. Dalam bekas lain satukan semua bahan2 diatas kecuali minyak sapi, kacau rata. Masukkan no 1 ke dalam no 2, gaul rata dan perap 30 minit (mat perap semalaman).
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C, sapu sedikit minyak sapi atas ayam sebelum dibakar hingga masak. Nak sedap lagi bakar atas api arang.
  4. Hidangkan bersama hirisan lemon dan salad, jika suka....

1 comment: