Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung - diayak
¼ st garam
1 st gula
4 biji telur
Cara2:-
- Didihkan air dan butter hingga cair.
- Kemudian masukkan tepung yang diayak.
- Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk.
- Angkat dan sejukkan.
- Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik.
- Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan.
Custard
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard
Cara2 :-
- Hangatkan susu dan gula atas api sederhana.
- Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
- Pastikan oven panas terlebih dahulu sebelum mula membakar cream puff ni.
- Boleh juga masukkan cream nya dari sebelah bawah dengan cara menebuk satu lubang kecil dan memicit cream ke dalam lubang tu.
- Gunakan piping beg dengan nozzle yang kecil untuk menyumbat cream ke dalam puff
- Kalau tak ada piping beg, boleh guna gunting untuk potong sedikit bahagian tengah dan masukkan cream menggunakan sudu.
No comments:
Post a Comment