ikan sweet sour


Bahan-bahan:
Ikan Siakap, dibersihkan
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar cili kisar
2 suu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Garam Gula secukup rasa

Bahan2 potong:
Carrot
Timun
Nenas
Tomato
Capsicum

Daun bawang & daun sup

Cara-cara:-

  1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit
  2. Goreng secara deep fry sehingga garing dan ketepikan.
  3. Tumis bawang2 dan halia.
  4. Masukkan cili kisar.
  5. Tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan semua sos
  7. dan garam gula. Kacau rata.
  8. Tambah sedikit air agar tidak terlalu pekat.
  9. Masukkan semua bahan2 potong.
  10. Kacau seketika, tuang ke atas ikan.
  11. Tabur dengan daun bawang dan daun sup

No comments:

Post a Comment