spongy cake


SPONGY CAKE

Spongy Cake ni mat buat semalam, nak masukkan dalam blog punya lah seksa, server slow sangat, tapi hari ni ok pulak dah. Resipi mat dapat dari blog masak2 Dr No, dan ternampak pulak Kak Jun buat, terus teruja nak cuba....
Hasilnya tidak mengecewakan. Dari kek tu terbiar togel, jadi mat bagilah perias sikit, ala2 kadar je, itu pun sebab nak habiskan buah kiwi dan whipping cream yang masih berbaki....

Bahan-Bahannya :-)
4 biji telur gred A, asing kuning dan putihnya
1 cawan gula halus
1/3 cawan susu segar/air
1 camca teh esen vanilla
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh baking powder*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan, digaul dan diayak)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, Gris loyang dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Gris juga permukaan kertas tadi . Ketepikan.
  2. Pukul putih telur hingga kental. Ketepikan. Pukul pulak kuning telur dengan gula halus hingga berkrim. Masukkan susu segar dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Kaup balik putih telur tadi dengan adunan kek. Gaul hingga rata dan tuang dalam tin. Bakar 12 - 15 minit (jika guna loyang bulat 9 inci, bakar 20 - 25 minit) atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Sejukkan kek dan hias ikut suka. DALAM GAMBAR :- Mat gunakan krim putar, buah kiwi dan ceri bertangkai serta gula aising diayak..

No comments:

Post a Comment