SPONGY CAKE


Bahan-Bahannya :-)
4 biji telur gred A, asing kuning dan putihnya
1 cawan gula halus
1/3 cawan susu segar/air
1 camca teh esen vanilla
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh baking powder*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan, digaul dan diayak)
Cara membuatnya :-)
- Panaskan oven pada suhu 180C, Gris loyang dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Gris juga permukaan kertas tadi . Ketepikan.
- Pukul putih telur hingga kental. Ketepikan. Pukul pulak kuning telur dengan gula halus hingga berkrim. Masukkan susu segar dan esen vanilla. Putar lagi.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Kaup balik putih telur tadi dengan adunan kek. Gaul hingga rata dan tuang dalam tin. Bakar 12 - 15 minit (jika guna loyang bulat 9 inci, bakar 20 - 25 minit) atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
- Sejukkan kek dan hias ikut suka. DALAM GAMBAR :- Mat gunakan krim putar, buah kiwi dan ceri bertangkai serta gula aising diayak..
No comments:
Post a Comment