NASI MINYAK
Beberap hari lepas pi merayau2 kat blog kak ummi kuantan, ternampak dia buat nasi minyak, nampak sungguh mengancam nyawa u!!!...Jadi hari ni kita pun buat lah....Eh!! Not bad at all....sedap. Kak ummi kata dia kutip dari majalah saji....
Lepas tu kan kalau dah masak nasi minyak kenalah buat lauk2 dia juga...Mat masak lauk biasa2 saja...resipi ada kat n3-n3 bawah tu yeaa... Jom kita resipi...
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1 1/2 cawan susu cair
1/4 cawan minyak jagung
4 camca besar minyak sapi
4 cawan air
1 biji bawang besar, hiris halus
2 helai daun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih*
4 cm halia*(*kisar halus)
2 camca teh garam
Secubit gula
1 batang kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
3 biji buah pelaga#
5 kuntum bunga cengkih#(#rempah tumis)
Sedikit pewarna kuning (mat guna kaler hijau)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak jagung dan minyak sapi. Tumis rempah tumis dan bawang besar hingga harum dan bawang layu. Masukkan bahan kisar dan daun pandan. Tuang air dan biar mendidih.
- Masukkan susu cair, garam dan secubit gula. Bila mendidih, padam kan api dan tuang dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan masak seperti biasa.
- Bila nasi kering, buat beberapa lubang dan masukkan pewarna kuning@hijau, tabur kismis dan daun ketumbar jika suka. Biar nasi betul2 masak.
- Gemburkan perlahan menggunakan garfu, cukup sekadar bahan tadi bergaul mesra. Tabur bawang goreng, hirisan daun sup/bawang, gajus dan kacang pis (jika suka) sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment