Ayam Panggang berempah+coleslaw

Ayam panggang Berempah


AYAM PANGGANG BEREMPAH

bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan]


bahan mesin
10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 s/b gula
1 s/b minyak
garam

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
2. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam.
3. Hidang dengan coselow, sos lada hitam dan sayuran salad


COSELOW

Bahan [racik halus]
1 biji kecil kobis manis
1 batang carrot kecil

Sos [gaul rata]
1 cawan mayonis
2 s/b cooled water
1 s/k lada hitam
1 s/b jus limau kasturi or lemon

Cara
1. Gaulkan semua bahan dan sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan dengan ayam.


SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging [boleh gantikan dengan serbuk pati]
1 sudu besar tepung gandum ~ bancuh ngan 1/2 cawan sikit
2 sb susu cair
1 sb butter untuk tumis
garam dan sedikit gula

Cara
1. Panaskan butter dn tumis bawang sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki.
5. Masukkan susu cair dan kacau rata. Rasakan garam n gula secukupnya

No comments:

Post a Comment