Mee kari


Bahan-bahan

2 bungkus mee kuning
4 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 inci halia
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari ayam
1/ 2 kilogram udang
RM 2 udang kering-basuh bersih dan tumbuk
Santan pekat-dari 1 1/2 kelapa
Fish cake dan fish ball
1 kiub ayam
1 sudu besar potato starch-campurkan dengan air sebagai pemekat #
Garam secukup rasa
1 keping dada ayam -rebus dan siat-siat isinya

Bahan hiasan
Daun sup
Bawang goreng
Cili merah
Sawi dan Taugeh - dicelur
Limau kasturi
2 keping tauhu-goreng seketika dan hiris
Cara-cara
- Tumis bahan rempah dan halia hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar, biar hingga garing.
- Kemudian masukkan pula udang kering,kacau.
- Masukkan santan yang cair dahulu, biarkan hingga menggelegak.
- Masukkan fish cake dan fish ball.
- Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
- Setelah mendidih,masukkan santan pekat.
- Biarkan seketika , masukkan bancuhan potato starch.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan

1 comment: