Makaroni beriani


Bahan-Bahan
500 g macaroni
300 g daging cincang
5 biji bawang merah (dihiris – separuh dibuat bawang goreng)
2 sdm rempah beriyani
1 sdm serbuk ketumbar
1 sdm rempah korma
2 sdm cili boh
½ sdt lada putih
3 sdm kicap manis
3 sdm sos cili
4 sdm sos tomato
3 biji tomato (dipotong)
2 batang lobak (dipotong)
2 sdm halia (kisar)
2 sdm bawang putih (kisar)
1 sdm jus limau
1 cube stok ayam
3 biji cili merah (potong bulat)
3 biji cili hijau (potong bulat)
1 cawan minyak sayur
daun ketumbar, pudina, bawang goreng dan garam.

Cara Cara

  1. Air dididihkan bersama rempah kurma, cengkih, kayu manis.
  2. Masukkan macaroni hingga empuk dan toskan.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan hiris, halia, bawang putih dan lada kisar hingga wangi.
  4. Masukkan daging cincang, rempah beriyani, sos, kicap, cube ayam, garam, lobak, cili hijau/merah, tomato dan jus limau.
  5. Akhir sekali masukkan macaroni dan gaul hingga rata.
  6. Taburkan dengan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng apabila menghidangnya.

No comments:

Post a Comment