skip to main |
skip to sidebar
Mashed potato
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 2 biji kentang (dadu kecil)
- 1/4 cwn susu segar
- 1 tbsp butter
- sedikit blackpepper
- sedikit garam
- **utk gravy**
- 1/2 kiub pati lembu Rusuk (maggi punye)
- 3/4 cwn air
- stgh biji bwg besar(dadu kecil)
- 1 tsp tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
- sedikit blackpepper
Cara-cara
- rebus kentang dgn sedikit garam sampai empuk.bila dah empuk,lenyekkan.
- dlm periuk lain..panaskan susu dan butter sampai butter cair.padamkan api
- masukkan kentang yg dah lenyek tadi..gaulkan sebati.
- masukkan blackpepper dan gaul lagi.
- **utk gravy**
- didihkan air bersama kiub pati lembu..
- masukkan bwg dan tepung jagung yg dh bancuh.kacau sampai agak pekat..(xperlu garam psl kiub tu dh masin)
- last skali masukkan blackpepper dan padam api.
- bila nak hidang..ceduk mashed potato td gune 2 sudu(agak2 bulat)...cedukkan gravy keatasnye..dah siap..=p
Tag
No comments:
Post a Comment