Rendang Pedas Ayam
Assalamualaikum..
semalam kakliza teringat nak makan rendang ayam yang pedas kaw-kaw sebab masa Raya bebaru ni SIL kakliza buat rendang tanpa sebiji cili pun kerana takut anak kecill tak makan..
tapi akhirnya bukan kata budak kecil jer tak makan..anak-anak kakliza pun tak makan sebab tak terasa pedas lansung..
untuk tidak merasa teringat-ingat..kakliza pun buat rendang pedas ayam dan dimakan dengan pulut kuning..
jom kita layan.
.
RENDANG AYAM
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit [mayang halus atau koyakkan]
garam
Bahan Mesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
25 biji cili api
Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
PULUT KUNING
Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk [bancuh dan tapiskan ]
air secukupnya untuk merendam pulut.
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
1 sudu kecil gula
garam secukupnya
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dildidehkan airnya.
5. Kukuskan sehingga naik wap.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dengan garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi [20-25 minit].
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan ]jika mahukan pulut berbentuk]
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment