Sumber : Hanieliza Gambar : Jeni
Bahan-Bahan: 1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil) 5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air] 3 b iji kentang [belah 4] 1 labu bawang beasr [belah 4] 1 biji buah tomato 2 biji lada hijau [belah 2] 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 1 biji limau nipis [ambil jusnya] 2 s/b majerin minyak garam
Bahan tumbuk 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 3 cm halia
Cara Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendideh. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendideh dan agak pekat. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat. Hidangkan dengan nasi atau roti.
|
No comments:
Post a Comment