Roti Jala Berinti



Bahan roti:
2 mug tepung gandum
2 1/3 mug air
sebiji telur
sedikit garam
sedikit pewarna kuning/serbuk kunyit

Cara-cara memasak:
1. blend semua bahan kemudian tapis
2. panaskan non stick pan dan tebar gunakan acuan jala ataupun boleh gunakan jari jemari saje
3. bila masak, bater akan lekang dan tanpa gunakan spatula tuang aje atas pinggan
4. gulung/lipat ikut citarasa (* boleh dapat >20 biji roti jala)

Bahan kari ayam:
2 keping isi ayam-potong kecik
1 biji kentang russet- potong kecik
1/2 ulas bawan besar -mayang
sebiji bawang putih- slice
sehiris halia
2 sudu besar serbuk kari ayam
2 cawan air
1 cawan santan pekat
garam + aji secukup rasa

Cara-cara memasak:
1. tumis ayam dgn bawang2 dan serbuk kari sampai naik bau
2. masukkan air dan kentang
3. dah boiled, masukkan santan dan kecikkan api
4. masukkan garam + aji secukup rasa. biarkan sehingga empuk

No comments:

Post a Comment